Wie ben ik?

Wie ben ik? Een witte cisgender vrouw, die mensen leert over diversiteit en inclusiviteit. Heel eerlijk, als je twijfelt tussen mij en een persoon van kleur om deze voorlichting te geven adviseer ik ten alle tijden om de persoon van kleur te kiezen. Ik kan mij hier nog zo in verdiept hebben, maar ik profiteer hoe dan ook van het witte privilege. Ik zal nooit uit eigen hand kunnen vertellen hoe het is om gediscrimineerd te worden om mijn huidskleur of etnische achtergrond. Aan de andere kant vind ik ook dat de strijd tegen discriminatie niet alleen ligt bij de mensen die er direct mee te maken krijgen. Juist de mensen die er niet de lasten ervaren zitten in de voorkeurspositie om er iets van te kunnen zeggen zonder dat de hele wereld daar over valt.

Ik zeg ook bewust witte cis-gender vrouw en niet witte hetero seksuele cis-gender vrouw. Ik ben namelijk een mens die op mensen valt, dus het hokje hetero voelt voor mij niet passend. Hiermee heb ik nooit in de kast gezeten want bij ons thuis is er nooit een kast geweest. Mijn ouders hebben mij altijd geleerd dat je bent wie je bent en mag houden van wie je wilt. Ook dat is een privilege waar ik mij met het jaar bewuster van word. Dat privilege is de reden dat ik mij altijd blijf inlezen over tradities, normen en waarden binnen verschillende gezinnen, geloven en etnische achtergronden.

Als ik voor een groep met traditioneel islamitische leerlingen sta heb ik dan ook een ander verhaal dan met kinderen op de vrije school. Juist dit verschil in lesgeven vind ik uitdagend en heel inspirerend. Mijn doel van elke les is dat de spanning van taboe onderwerpen af valt, dat de leerlingen kennis maken met zelfliefde en stiekem heel veel dingen leren waar ze de rest van hun leven van profiteren.

Wie ben ik verder?

Ik ben Amber Witkamp, 27 jaar oud. Ik heb communicatie gestudeerd, heb daarna gastvrjheidstrainingen gegeven aan de horeca tot covid op kwam. Vervolgens ben ik in 2019 Sugar Coating Jewels begonnen waar ik op mijn instagram sieraden en aquarel portretten verkocht. Naast deze producten deelde en deel ik alles wat mij beweegt op social media. Langzaam profileerde ik mezelf steeds meer als iemand die onderwerpen in de taboesfeer graag bespreekbaar maakte. In mijn highlights vind je terug dat ik het over porno, geld, tantra, gewicht, vluchtelingen, rascisme en nog veel meer heb. Ik ontdekte langzaam dat niet de sieraden, maar juist de Real Talk - zoals ik dat zelf noem – mijn passie is.

Nu betekent een passie in mijn geval dat ik mij voor duizend procent stort in iets. Dus ik lees alles wat ik tegen kom over etniciteit, gender, geaardheid en seksualiteit, wat maakt dat ik een duidelijk standpunt heb. Mijn uitdaging is dat ik hierin ook ruimte moet laten voor iemand met een andere visie op deze onderwerpen. Ik ben hiermee aan het oefenen door met zoveel mogelijk mensen het gesprek aan te gaan. Ook heb ik met mijn coach een soort mantra afgesproken waardoor ik zorg dat ik met meer liefde naar een andere visie kan kijken en luisteren. Je vraagt je misschien af waarom ik dit alles hier deel, maar dat is onderdeel van wat ik uitdraag. Er zou geen schaamte moeten zitten in iets moeten leren of ergens hulp bij vragen. Ik wil mensen juist laten zien dat goed om open te zijn waar je goed in bent, waar je uitdagingen liggen en waar je hulp kunt gebruiken.

De lessen in mijn programma beginnen dan ook met ‘Wie ben ik?’ en eindigen met ‘vrij denken’. Wat daar allemaal tussen zit leer je hier. Ben je benieuwd wat ik voor jou, jouw school, jouw klas of een specifieke leerling kan betekenen? Stuur mij een mailtje, bel mij, of vul het contactformulier hieronder in. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Tijd om (virtueel) koffie te drinken?